HR

EN

DE

Tehnologija prozora

RAL - Što je to?

Slova RAL predstavljaju oznaku kvalitete i žig RAL instituta. Naziv RAL i oznaka kvalitete prepoznati su u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama, kao simbol superiorne kvalitete proizvoda i usluga.

vijest2.jpg

Naziv RAL je u upotrebi od 1925., kada su njemački privatni sektor i njemačka vlada osnovali “Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen” (RAL) ili Državni odbor za uvjete isporuke. Zajednički cilj bio je definirati i standardizirati tehničke uvjete isporuke. Ustanovljeni zahtjevi kvalitete i njihovo praćenje bili su potrebni za ovu namjenu. Institut je trebao donijeti pravila i odredbe, neovisno i potpuno odgovorno. Cilj nije bio samo racionalizirati isporuku, nego najprije osigurati standarde kvalitete. Važnost je pridana zadržavanju i osiguravanju kvalitete, promicanjem poštenja u poslovanju kroz pošteno, jasno i pouzdano označavanje proizvoda i usluga, a sve u interesu kupca. S povećanim fokusom na uvjerenje o kvaliteti, naziv RAL proširen je na Državni odbor za uvjete isporuke i uvjerenje kvalitete (Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen und Gütesicherung).

Nakon rata, RAL je pripojen Njemačkom odboru za standardizaciju, Deutscher Normenausschuss (DNA). Bez pravnog statusa RAL-om je upravljao predsjednik DNA, ali je on i dalje radio neovisno i samostalno. Zbog porasta zadaća i obveza, uskoro je dogovoren pravni oblik koji je doveo do osnivanja RAL e.V. u 70.-im godinama. Od 1980. institut nosi ime “RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeich­nung e. V."

Područje odgovornosti RAL-a pokriva odjele RAL oznaka kvalitete, RAL sporazumi, RAL registracije, RAL testne specifikacije i Zemljopisno određenje porijekla marke. Dodatno, od 2008., pod odgovornost RAL GmbH, kao podružnice u 100%-nom vlasništvu RAL e.V., spadaju i RAL boje, RAL
oznaka zaštite okoliša i Europska oznaka zaštite okoliša.

logo

KONTAKT

Alagići bb, 71260 Kreševo

Bosna i Hercegovina

 

+387 (0) 30 800 062

+387 (0) 63 369 055

office@alkus.eu

Facebook

Instagram

Lokacija

Kolačići

Pravila o zaštiti privatnosti

Uvjeti korištenja

ALKUS d.o.o. - 2021 sva prava pridržana Design and development logo